Ar pomidorams reikia kalcio?

Ar kalcis reikalingas pomidorams?
Kalcis ypač svarbus vaisių kokybei bei jei norite išvengti pomidorų viršutinio puvinio. Šiai ligai ypač lengvai pasiduoda rausvi bei geltoni pomidorai, taip pat kalcis padaro pomidoro odelę stipresnę, tampresnę, skoniui įtakos tai neturi, tačiau odelė plyšta sunkiau, o patogenams įsiskverbti dar sudėtingiau. Kalcio trąšos yra pirmoji prevencinė pagalba prieš daugumą pomidorų problemų:
Kalcis yra pagrindinis augalo ląstelių sienelių komponentas, palaikantis ląstelių sienelių struktūrą ir stabilizuojantis ląstelių membranas.
Tai taip pat daro tiesioginę įtaką druskos pusiausvyrai augalų ląstelėse ir suaktyvina kalį. Kalis padeda jūsų pomidorams nusidažyti ta puikia raudona spalva ir duoda jam tą pasakišką skonį.
Kalcis padeda sureguliuoti stomatų atidarymą ir uždarymą, kad vanduo galėtų judėti iš augalo, taip jūsų augalas neperkais, maisto medžiagos puikiai judės augale.
Kalcis padidina žiedadulkių daigumą. Reguliuoja kai kurias fermentų sistemas ir daro įtaką ląstelių bei laidžių audinių augimui ir sveikatai.
Taigi nieko keisto, jog didieji Europos ir Lietuvos ūkininkai kalcio naudoja tiek pat, kiek ir kitų makro elementų, tokių kaip azotas fosforas ar kalis!
Deja kalcis nėra judrus elementas augale, kitaip tariant, jis pasisavinamas su gaunamu vandeniu, su juo jis augale keliauja ir lapuose nusėsta, todėl geriausios kalcio trąšos yra 100proc. tirpios ir be jokių priemaišų, tręšiamos kiekvieno liejimo metu.

Dažnai užduodami klausimai:

Jei turite pasirinkti vandens pH su kuriuo laistysite augalus, pasirinkite 5,5-6. Tokiu atveju augalai nesunkiai pasisavins maisto elementus ištirpintus vandenyje.

Dažniausiai tai atsitinka nuo streso tiek paprikoms tiek pomidorams, streso šaltinių gali būti įvairiu pradedant elementų trūkumu, tačiau dažniausias atvejis yra staigiai pažemėjusi oro temperatūra